6 december 2013

Appelbollen met rozijnenvulling


Deze appelbollen zijn mijn eerste uitprobeersel voor het kerstdiner. Ik moet zeggen dat ze echt heel erg lekker zijn. Mocht je ook zoiets als appelbollen maken, zou ik er een bolletje vanille ijs bij serveren, dan zijn ze nog lekkerder!

Ingrediënten voor 3 appelbollen: 40 gram rozijnen, 3 stevige appels (geschild), 1,5 el citroensap, 2 el suiker, 1/2 tl kaneel, 3 plakjes roomboterbladerdeeg (ontdooid), 20 gr boter en 1 ei

Bereidingswijze:
01 Week de rozijnen 5 minuten in heet water. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
02 Steek met de appelboor de klokhuizen uit de appels. Maak de holtes met de appelboor nog iets groter. Wrijf de appels in met citroensap.
03 Laat de rozijnen uitlekken en dep ze droog. Meng ze met de suiker en kaneel.
04 Rol de plakjes bladerdeeg iets groter uit en leg in het midden een klontje boter. Zet de appels met de bovenkant op het bladerdeeg.
05 Vul de holtes met het rozijnenmengsel en druk dit aan. Leg een klontje boter op de vulling. Vouw het deeg langs de appels omhoog.
06 Zet de appels met de sluitkant naar beneden op een bakplaat (met bakpapier!).
07 Kluts het ei en doe er ongeveer 1 el water bij. Meng het en besmeer de appelbollen met het eimengsel. Als laatst strooi je er nog wat kristalsuiker overheen.
08 Bak de bollen in 25 minuten goudbruin in de oven.

Tip
Serveer met een bolletje vanille ijs.

2 opmerkingen: